Обладнання для кабінету фізики в сучасній українській школі

Экономика >> 01.07.2020

Сьогодні шкільні кабінети фізики обладнані всім необхідним для того, щоб уже з перших уроків зацікавити школярів цією захопливою наукою. Ключ до успішного засвоєння матеріалу — велика кількість практичних дослідів, що показують взаємодію природних сил і їх вплив на навколишнє середовище. Щоб проведення усіх необхідних для кращого засвоєння матеріалу лабораторних робіт стало можливим, знадобиться купити обладнання для фізики, яке відповідає вимогам сучасної освіти та концепції Нової української школи.

Обладнання для кабінету фізики в сучасній українській школі

З сучасним навчальним обладнанням для фізики, різновидами фізичних приладів і додаткового оснащення кабінетів можна у спеціалізованих постачальників товарів для школи (наприклад — в інтернет-магазині). Дуже зручно замовляти оснащення саме в таких магазинах, адже всі товари уже поділені за категоріями, що спрощує процес покупки.

Вимоги до оснащення шкільного кабінету фізики

Щоб купити обладнання для кабінету фізики, яке відповідатиме вимогам Міністерства освіти й науки, методисти рекомендують керуватися спеціальним переліком і підбирати навчальні засоби по розділах шкільного курсу фізики:

  • Електрика та магнетизм.
  • Молекулярна фізика та термодинаміка.
  • Оптика та квантова фізика.
  • Механіка.
  • Астрономія.

Навчальне обладнання за кожною з цих категорій поділяється додатково на лабораторне та демонстраційне:

  1. Лабораторне навчальне обладнання — обладнання для лабораторних робіт з фізики, проведення практичних робіт і самостійних дослідів. Такого обладнання повинно бути достатня кількість на кожного учня в класі чи по одному комплекту на парту, залежно від виду практичних робіт.
  2. Демонстраційні моделі, прилади та інші навчальні засоби — використовуються вчителем для наочної демонстрації класу певних процесів, дослідів тощо. Демонстраційне навчальне обладнання призначене для використання вчителем, тому його достатньо придбати лише в одному екземплярі на кабінет.

Також при виборі обладнання варто звернути окрему увагу на цифрові вимірювальні комплекси з наборами датчиків і меблі та стенди, призначені для оснащення кабінету фізики в загальноосвітньому навчальному закладі.

Перелік обладнання для кабінету фізики — рекомендації МОН

Оснащення шкільних кабінетів, у тому числі — й кабінету фізики, регулюється Міністерством освіти й науки України. За Наказом МОН №574 від 29.04.2020р., до переліку обов’язкового обладнання цього предметного кабінету увійшли наступні навчальні засоби:

  1. Цифрове вимірювальне обладнання. Цей розділ містить цифрові лабораторії та набір датчиків, які потрібні для проведення вимірювань згідно з темами затверджених у програмі лабораторних робіт (датчики тиску, струму, температури, вологості, прискорення, освітленості, магнітного поля тощо). Важливо, щоб ці датчики могли працювати в автономному режимі та передавати дані на ПК чи планшетний комп’ютер.
  2. Прилади загального призначення:
  • Демонстраційні (електронні терези, електрична плитка, демонстраційний блок живлення, звуковий генератор, демонстраційний мультиметр тощо).
  • Механічні (демонстраційний метр, механічні терези, фізичний штатив, вакуумна тарілка, набірні важки).
  • Набір лабораторного посуду, приладів та витратних матеріалів.
  • Набір інструменту.
  • Осцилограф.
  1. Обладнання за темою «Механіка»:

  • Демонстраційне.
  • Лабораторне.
  • Прилади та приладдя.
  1. Обладнання за темою «Молекулярна фізика та термодинаміка»:

  • Демонстраційне.
  • Набори.
  1. Обладнання за темою «Електрика та магнетизм»:

  • Демонстраційне.
  • Лабораторне.
  1. Обладнання за темою «Оптика та атомна фізика»:

  • Демонстраційне.
  • Лабораторне.
  1. Обладнання за темою «Астрономія» (Телурій, модель Сонячної системи, оптичний телескоп та ін.).
  2. Додаткове обладнання (цифровий мікроскоп, магнітний перемішувач із підігрівом, комплект електрозабезпечення для лабораторій).
Обладнання для кабінету фізики в сучасній українській школі

Переваги готових наборів обладнання з фізики

Комплекти лабораторного обладнання за різними темами з фізики, які одразу готові до використання, — це найзручніший для вчителя спосіб забезпечити цілий клас абсолютно всім необхідним для проведення практичних занять. Адже такі набори укомплектовані провідними методистами, за участі вчителів-практиків, тож у них зібрано все, що знадобиться для досліду. Не потрібно докуповувати додаткове обладнання, не потрібно відраховувати необхідну кількість пробірок чи важків: досить просто відкрити коробку з набором і одразу починати урок.

Цікаво, як виглядають такі набори? Для прикладу, комплект обладнання «Механіка», від українського виробника, до якого разом із традиційними навчальними засобами входить ще й сучасний цифровий датчик. Такого набору буде цілком достатньо для проведення 26 лабораторних робіт групою з 2-4 учнів. Аналогічні набори можна придбати для тем «Геометрична і хвильова оптика» й «Молекулярна фізика й термодинаміка».

Окрім того, зараз на українському ринку представлений вибір схожих наборів для практичних робіт від брендів зі світовим ім’ям — офіційні представники зробили таке обладнання доступним для вітчизняних шкіл. Щоб дізнатися більше про такі набори для проведення сучасних, цікавих учням лабораторних робіт з різних розділів фізики, телефонуйте (044) 353-33-77.